Rekisterinumerohaku

Autokaupan lukuja Suomessa

Rekisterinumerohaku

Autokaupan lukuja Suomessa


Vuosittain Suomessa tehdään noin 550 000-600 000 käytetyn auton kauppaa. Noin neljäsosa näistä kaupoista tehdään autoilijoiden ja loput autoilijoiden ja autoliikkeen välillä.

Vuonna 2016 rekisteröitiin 118 900 uutta ajoneuvoa ja käytettynä maahan tuotiin 27 000 ajoneuvoa. Samana vuonna suomalaisen ajoneuvon keski-ikä oli peräti 11,8 vuotta, kun 90-luvun alussa keski-ikä oli vain 7,4 vuotta.

Määräaikaiskatsastus

Vaikka ajoneuvojen vuosittainen katsastaminen voi tuntua pakkopullalta, se on kuluttajan kannalta hyödyllistä varsinkin autokaupoilla.

Otetaan esimerkiksi 20-vuotias auto, jolla on ajettu päivittäin yhteensä noin 350 000 kilometriä. Tämä on autolta aikamoinen suoritus, ja ostajaa voi pelottaa. Mutta pitkien välimatkojen ja huonojen julkisen liikenteen palvelujen johdosta useimmat suomalaiset autoilijat huoltavat ajokkinsa ainakin vuosittain – ja jos ei muuten niin ainakin saadakseen leiman katsastustodistukseen. Tämän johdosta ajoneuvo voi olla paremmassa kunnossa kuin mittarimäärä osoittaa.

Suomessa katsastetaan vuosittain noin 2,5 miljoonaa ajoneuvoa.

Kuluttajansuoja

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon lähetettiin kuitenkin vuosina 2013-2016 noin 11 000 autokauppoihin liittyvää valitusta, joten auton ostamiseen liittyy joitakin riskejä. Lukujen perusteella on siis paljon todennäköisempää saada käytetyn kaupassa ehjä auto!

 

autoleima.fi

Lähteet: Trafi, Autoalan Tiedotuskeskus