Rekisterinumerohaku

Ostaisitko sian säkissä?

Rekisterinumerohaku

Ostaisitko sian säkissä?


Vanhan kansan viisaus sanoo, ettei sikaa kannata osaa säkissä – se pitää ennen kaupantekoa nähdä. Sama pätee myös käytettyyn autoon – miksi autokaan pitäisi ostaa ennen kuin on ottanut selvää sen historiasta.

Suomessa tehdään Autoalan tiedotuskeskuksen tilastojen mukaan vuosittain noin 550 000-600 000 käytetyn auton kauppaa. Kaupoista puolet tapahtuu merkkiliikkeissä ja neljäsosa järjestäytymättömissä autoliikkeissä. Viimeinen neljäsosa kaupoista tehdään yksityisten ihmisten välillä.

Autoalan tiedotuskeskuksesta löytyy sekin tieto, että suomalaisen auton keski-ikä on 11 vuotta ja keskimäärin autolla ajetaan 18 000 kilometriä vuodessa. Tämän lisäksi autosta löytyy paljon muutakin tietoa, se pitää vain osata hakea oikeasta paikasta.

Autoleima.fi -palvelu markkinoi itseään osuvasti sloganilla ”Eniten tietoa – Vähiten yllätyksiä”. Tässä on ohjenuora myös käytettyä autoa etsivälle ihmiselle: tiedä enemmän, välty ikäviltä yllätyksiltä.

Palvelusta löytyvät muun muassa katsastuksessa merkityt kilometrin vuodesta 2013 lähtien, kunkin merkin ja mallin yleisimmät hylkäykseen johtaneet syyt, katsastusajankohdat ja niihin liittyvät hylätyt tai hyväksytyt ratkaisut, omistajatiedot ja myös edellisten omistajien määrä, päästöt sekä kunkin ajoneuvon tekniset tiedot.

Päältäpäin lähes kaikki samanmerkkiset ja -malliset ja -ikäiset autot näyttävät lähes identtisiltä, mutta tarkempi tutustuminen auton tietoihin paljastaa enemmän. Autoleima.fi -sivuston kautta saa heti selville, onko kysymys Suomi-autosta vai tuontiautosta, sivusto paljastaa kolarit ja korjaukset ja myös erilaiset kyseistä autoa koskevat rajoitukset.

Kaikkia autokauppiaita ei tietojen helppo saatavuus ilahduta. Tämän blogin kirjoittaja soitti eräällekin kauppiaalle ja tarjosi raporttia ostajan avuksi. Vastaus oli tyly: ”Eihän tästä mitään tuu, jos ostajat tietävät kaiken”. Tämä on tulkittava niin, ettei autokaupassa asiakas olekaan aina se oikeassa oleva osapuoli.

Ruotsissa tässäkin asiassa on menty länsinaapuria pidemmälle. Siellä luotettavaksi luokiteltu autokauppias tarjoaa yleensä ostajalle CARFAX-raportin. Kysymys on kiistatta ostajan edusta, joka olisi Suomessakin mahdollinen. Jostain syystä tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan käytetä.

Jokaisen käytettyä autoa ostavan kannattaa aina tehdä ennen lopullista kaupantekoa autoon niin sanotusti kevyt tarkastus esimerkiksi katsastusasemalla. Kysymys on muutaman kympin menosta, joka voi säästää paitsi paljon rajaa myös mieliharmi ja jopa riitaa.

Aikaansa seuraavista ja vastuullisista katsastuskonttoreista saa kaupan kohteena olevasta ajoneuvosta myös Autoleima.fi -palvelun raportin vajaalla viidellä eurolla. Sillä rahalla ei saa edes kahta kahvikupillista, kun kauppakirjoja lähdetään rustaamaan.

Kun sikoja ostettiin säkissä, ei ollut vielä televisiomainosta lainaten Flooraa, ei ollut lankapuhelimia kännyköistä puhumattakaan, eikä ollut internettiä. Nykyisin netti kulkee jo lähes jokaisen suomalaisen taskussa, ja Autoleima.fi -palvelun ansiosta kiinnostavan käytetyn auton ei tarvitse tosiaankaan olla enää se tarinan symbolinen sika.

Lue artikkeli